Μελέτες
Η υλοποίηση ενός Προγράμματος το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Παιδεία προϋποθέτει την κριτική αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης επί εκπαιδευτικών θεμάτων και την διερεύνηση των νέων δεδομένων που ενδέχεται να προκύψουν.
Για το σκοπό αυτό, προνοείται η εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα του Προγράμματος και μπορούν δυνητικά να συνεισφέρουν στον ορθότερο προσανατολισμό του Υπουργείου και της Ειδικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά στον προγραμματισμό, αλλά και στην αξιολόγηση των δράσεων τους.
Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω ορισμένες κατηγορίες μελετών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο:
- μελέτες καθορισμού των αναγκών για τους τελικούς δικαιούχους του προγράμματος
- προκαταρκτικές μελέτες έργων κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης (κόστους-ωφέλειας, επιπτώσεων)
- μελέτες ενδιάμεσης αξιολόγησης για την πορεία υλοποίησης ενός προγράμματος
- μελέτες αναβάθμισης των δράσεων που υλοποιούν οι τελικοί δικαιούχοι
- μελέτες αξιολόγησης ολοκληρωμένων δράσεων
Οι διαδικασίες επιλογής για τους αναδόχους μελετών καθορίζονται από τις εκάστοτε ανάγκες της υπηρεσίας και περιγράφονται από τις διατάξεις που προβλέπει το Π.Δ. 4/2002[1] και κατά περίπτωση τα Π.Δ. 60/2007[2] και 118/2007[3].
[1] π.δ. 4/2002 Εκτέλεση ενεργειών τεχνικής βοήθειας – στήριξης και διαχείριση των αντίστοιχων πόρων.
[2] π.δ. 60/2007 Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ « Περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών», όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2005/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2005.
[3] π.δ. 118/2007 Κανονισμός Προμηθειών Δημοσίου (Κ.Π.Δ.)