Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας
Η εθνική στρατηγική για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, ενσωματώνοντας τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, δίνει έμφαση στην ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα στοχεύει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, με ικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ανταπόκρισης του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η εξοικείωση μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών με αυτές.
Προγράμματα μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, μαζί με προγράμματα υποστήριξης για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος, είναι στοιχεία που συμπληρώνουν τη στρατηγική προσέγγιση της νέας περιόδου προγραμματισμού. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικός και καθοριστικός είναι ο ρόλος του θεσμού της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Η παραπάνω στρατηγική ενσωματώνεται στο ΕΣΠΑ στο 2ο Στρατηγικό Στόχο (ΣΣ2) «Αναβάθμιση των συστημάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας» που εστιάζει μεταξύ άλλων στην αποτελεσματικότερη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας.
Και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» στο δεύτερο Στρατηγικό Στόχο (ΣΣ2) προβλέπεται η «Αναβάθμιση συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης – Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Επιδιώκεται, μέσα από συνδυασμένες δράσεις, η αποτελεσματικότερη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας, σε όλες τις βαθμίδες και τα επίπεδα εκπαίδευσης.
Στον Ειδικό Στόχο 3 προβλέπονται παρεμβάσεις όπως: α) η επέκταση και θεσμική κάλυψη της πρακτικής άσκησης στις βαθμίδες και τα επίπεδα της εκπαίδευσης που έχουν έξοδο στην αγορά εργασίας και η ανάπτυξη πλαισίου κινήτρων για την αύξηση των συμμετεχόντων μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και των επιχειρήσεων υποδοχής της πρακτικής άσκησης, β) ο επανασχεδιασμός και επέκταση του θεσμού της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς του, τη δια βίου υποστήριξη της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, γ) η Δικτύωση υφιστάμενων και νέων Δομών Συμβουλευτικής, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σύνδεσης με την αγορά εργασίας (β’θμιας, γ’βάθμιας, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) με δομές προώθησης της απασχόλησης και διαμεσολάβησης (π.χ. ΚΠΑ, Δήμοι κλπ), δ) η προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων στην κατεύθυνση ανάπτυξης του επιχειρηματικού πνεύματος, των δεξιοτήτων διαχείρισης διαδικασιών οργάνωσης και διοίκησης μονάδων, και της εξοικείωσης των νέων σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
Ο συντονισμός, η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σύνδεσης με την αγορά εργασίας, σε όλες τις βαθμίδες και τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης, διασφαλίζεται από το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ) www.ekep.gr με βάση τις θεσμικές του αρμοδιότητες, ως εθνικός συντονιστικός φορέας για τις δράσεις Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και τον επιτελικό του ρόλο στο Σύστημα 6 του ΕΣΣΕΕΚΑ «Σύστημα Συμβουλευτικής, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας» (Ν. 3191/2003).