Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών διοργανώνουν ενημερωτικό διήμερο στην πόλη της Κατερίνης στις 15 και 16 Απριλίου 2016. Το Youth on the Move ή «Νεολαία σε Κίνηση» στα Ελληνικά, είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της απασχολησιμότητας των νέων μέσω της κινητικότητας. Στα περίπτερα που θα στηθούν στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη, οι νέοι θα μπορούν να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και να συζητήσουν με ανθρώπους που έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτές.

Για 5η χρόνια, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για το νέο, ενοποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020 θα συμμετέχει στην εκδήλωση αυτή.

Οι φορείς που θα εκπροσωπούνται είναι: η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το πρόγραμμα EURES, η πύλη για τους Ερευνητές EURAXESS GR και η Asset Technology με το Πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες.

Το διήμερο των εκδηλώσεων θα είναι ποικίλο και θα περιλαμβάνει συνεχή ενημέρωση στα περίπτερα, μουσικά δρώμενα και παρουσιάσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως α) το πρόγραμμα EURES, β) το πρόγραμμα Erasmus+ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση και γ) το πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες. Επίσης, θα παρουσιαστεί η διαδικτυακή πύλη για τους Ερευνητές Euraxess και οι δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ). Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν από τον ΕΟΠΠΕΠ για τη διαδικτυακή διαδραστική πύλη Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Εφήβων “Teens Gate” και για την πύλη «Δια Βίου Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας ενηλίκων», για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και για τα έγγραφα Europass για σπουδές ή εργασία στην Ευρώπη.

Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής, στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα με την συμμετοχή νέων και όχι μόνο, επιχειρηματιών της πόλης, καθώς και μελών του Επιμελητηρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλής πρακτικής φορέων της περιοχής, από προγράμματα που έχουν λάβει χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες!

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία «Νεολαία σε Κίνηση» υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και έχει στόχο τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των νέων μέσω εργαλείων όπως η κινητικότητα στην εκπαίδευση, η πρακτική άσκηση και η επαγγελματική κατάρτιση. Η ενημερωτική εκστρατεία δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2010. Από τότε, έχει ταξιδέψει με επιτυχία σε περισσότερα από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ.